Papaja w naszej kuchni

Melonowiec właściwy, znany bardziej jako papaja, to roślina wyjątkowa. Jagoda, będąca owocem melonowca, już dawno zyskała uznanie na całym świecie. Te owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wiadomo, że są one cennym źródłem takich witamin, jak witamina C oraz witamina A. Świeże owoce są cenionym przysmakiem na całym świecie, choć w wielu krajach są one również wykorzystywane jako dość oryginalna przyprawa. W jaki sposób? Owoce papai można znaleźć w wielu deserach oraz w kompotach. Są one częstym składnikiem konfitur oraz dżemów owocowych. Papaja może się też doskonale sprawdzić jako przystawka serwowana z wędzonym mięsem. Wystarczy taki owoc polać świeżym sokiem z cytryny i gotowe. Za co jeszcze cenione są owoce melonowca? Papaja jako owoc zyskała uznanie nie tylko ze względu na swój smak, ale także za swe właściwości lecznicze. Jest to owoc nie tylko zdrowy, ale i lekko strawny. Znany jest niemal na całym świecie jako naturalny lek na wiele dolegliwości, chętnie korzysta też w niego przemysł spożywczy. Gęsty sok z owoców melonowca może być zatem wykorzystywany w browarnictwie (jako środek do klarowania piwa) oraz w przetwórstwie mięsa.



Dlaczego warto kupować droższe warzywa i owoce?
Warzywa i owoce uważa się za zdrowe produkty. Wystarczy jednak spojrzeć na pomidor kupiony w jednej z wielkich sieci handlowych i na wyhodowany we własnym ogródku, aby zrozumieć, że nie zawsze tak jest. Warzywa i owoce nie tylko wyglądają na sztuczne, ale często takie są, tak...
Niezwykłe owoce: agrest
Ten owoc często pojawia się w naszych domach jako składnik zdrowej diety. Agrest bez wątpienia należy do tych darów natury, po które warto sięgać możliwie jak najczęściej. Przepisy na wspaniałe soki i wypieki z jego udziałem stanowią zachętę do korzystania z tego daru natury....
Wybieramy ogrodzenie. Jakie rodzaj jest najlepszy?

Przed kupnem ogrodzenia wokół naszej posesji powinniśmy zastanowić się nad kilkoma kwestiami. Dzięki temu poznamy wady oraz zalety każdego z rozwiązań.