Papaja w naszej kuchni

Melonowiec właściwy, znany bardziej jako papaja, to roślina wyjątkowa. Jagoda, będąca owocem melonowca, już dawno zyskała uznanie na całym świecie. Te owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wiadomo, że są one cennym źródłem takich witamin, jak witamina C oraz witamina A. Świeże owoce są cenionym przysmakiem na całym świecie, choć w wielu krajach są one również wykorzystywane jako dość oryginalna przyprawa. W jaki sposób? Owoce papai można znaleźć w wielu deserach oraz w kompotach. Są one częstym składnikiem konfitur oraz dżemów owocowych. Papaja może się też doskonale sprawdzić jako przystawka serwowana z wędzonym mięsem. Wystarczy taki owoc polać świeżym sokiem z cytryny i gotowe. Za co jeszcze cenione są owoce melonowca? Papaja jako owoc zyskała uznanie nie tylko ze względu na swój smak, ale także za swe właściwości lecznicze. Jest to owoc nie tylko zdrowy, ale i lekko strawny. Znany jest niemal na całym świecie jako naturalny lek na wiele dolegliwości, chętnie korzysta też w niego przemysł spożywczy. Gęsty sok z owoców melonowca może być zatem wykorzystywany w browarnictwie (jako środek do klarowania piwa) oraz w przetwórstwie mięsa.



Dlaczego warto kupować droższe warzywa i owoce?
Warzywa i owoce uważa się za zdrowe produkty. Wystarczy jednak spojrzeć na pomidor kupiony w jednej z wielkich sieci handlowych i na wyhodowany we własnym ogródku, aby zrozumieć, że nie zawsze tak jest. Warzywa i owoce nie tylko wyglądają na sztuczne, ale często takie są, tak...
Wybieramy ogrodzenie. Jakie rodzaj jest najlepszy?

Przed kupnem ogrodzenia wokół naszej posesji powinniśmy zastanowić się nad kilkoma kwestiami. Dzięki temu poznamy wady oraz zalety każdego z rozwiązań. Kto skupuje stare monety?

Inwestycja w srebrne monety to z czasem coraz bardziej zyskująca na popularności alternatywa dla inwestycji w te ich złote odpowiedniki. Za sprawą coraz szerszego zastosowania srebra w przemyśle, wielu ekspertów jest zdania, że ten niezwykły metal kryje w sobie większy potencjał wzrostu...